top of page

FEKETE HOLLÓ KISVENDÉGLŐ,
EGY ÉTTEREM A HELYIEKNEK

Elérhető budavári kisvendéglő helyieknek finom és hétköznapi fogásokkal.
 

Újranyitott egy ikonikus kisvendéglő a Budai Várban, a Fekete Holló!
A Fekete Holló Kisvendéglő a történelmi Budapest szívében, a Budai Várban található, a város egyik leghangulatosabb utcájában, az Országház utca 10. alatt. Ez a hagyományos magyar étterem egy igazi gyöngyszem autentikus hangulatával.

Az étlapon a hagyományos magyar konyha kincseit találod, mint például a májgaluska leves, a frissen kirántott húsok, főzelékek, sztrapacska, vagy lecsó.
Csapolt és üveges sörök és erős fröccs kínálat teszi lazává az éttermet, mindennapi kedvencünkké, jó időben tágas terasszal.

TÖRTÉNELEM 1930-TÓL:
ALPEK PÁL VENDÉGLŐJE MAJD
FEKETE HOLLÓ VENDÉGLŐ

"A burgonya galuskához 25 deka lisztet egy deci vízzel és fél deci forró zsírral leforráz, hozzáad 25 deka főtt, áttört burgonyát, 2 tojássárgáját, sót és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Zsírt forrósít, megmártja benne a kiskanalat és ezzel a kanállal szaggatja a zsírba a galuskákat. Mikor már szép pirosra sültek, szűrőkanállal kiszedi őket, a zsírtól jól lecsurgatja és a fonalból kibontott hús mellé szedi a ropogós kis galuskákat.

A Fekete Holló másik különlegessége a túrós gombóc. 50 deka túrót tojással, 5 deka liszttel, 5 deka zsemlyemorzsával és csipet sóval. Ebből a masszából vizes kézzel gombócokat formálunk és sós vízben 5—10 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedve zsírban pirított zsemlyemorzsába hentergetjük és porcukorral, esetleg meleg vajas-cukros tejföllel leöntve tálaljuk..."

/Fekete Holló étterem cégére, Bakó Ernő munkája az I. kerület, Országház u 10-es szám alatt - öntöttvas, holló alakú lemez és alatta pajzs. A cégér Mátyásra utaló madara tömör formálást, korszerű közlésmódot mutat...

1987.június 10./

Screenshot 2023-09-14 at 11.39.38.png
Fortepan _ Szalay Zoltán_1976.jpg

Fekete Holló...(1964)

Copy of Fekete Hollo Logo-01.png

"Boltíves, hűvös ivója, kézzel írott étlapja és Rózsi néni, a vöröshajú szakácsnő egyaránt a régi várbeli kiskocsmák hangulatát képezi. Közönsége főleg öreg várbéliekből és vízivárosiakból, meg ifjú egyetemistákból verbuválódik; nyáron kiteszik az apró asztalokat az Országház utcára és a leánderes teraszon jó bor mellett vitatkoznak a múltról és a jövőről. A Fekete Holló legnépszerűbb fogása a halászlé és a pörkölt mellett a göngyölt hátszín hulló módon, de sokan járnak ide a Duna túlsó partjáról is, hogy megkóstolják Rózsi néni híres túrós gombócát is. A göngyölt hátszínt Rózsi néni úgy készíti, hogy az 5 dekás hátszínszeleteket jól kiveri, petrezselyemmel, töröttborssal, reszelt vöröshagymával, sóval, apróra vágott füstölt szalonnával és megvagdalt, zsírban párolt gombával bőven meghinti. Ezután az egészet— akár a töltöttkáposztát — összegöngyöli és zsineggel átköti. Zsírt forrósít, megforgatja rajta a húsgöngyölegeket, felönti annyi vízzel, hogy a húst ellepje és egy kiskanál mustárral meg egy kanálka paradicsompürével ízesíti. Az egészet jó puhára megpárolja és apró sült burgonya galuskákkal körítve adja asztalra."

BUDAI VÁR, ORSZÁGHÁZ UTCA 10.

fekete holló Fortepan _ Szalay Zoltán_1976.jpg
bottom of page