FEKETE HOLLÓ KISVENDÉGLŐ,
EGY ÉTTEREM A HELYIEKNEK
Elérhető budavári kisvendéglő helyieknek finom és hétköznapi fogásokkal.
Újranyitott egy ikonikus kisvendéglő a Budai Várban, a Fekete Holló!
A Fekete Holló Kisvendéglő a történelmi Budapest szívében, a Budai Várban található, a város egyik leghangulatosabb utcájában, az Országház utca 10. alatt. Ez a hagyományos magyar étterem egy igazi gyöngyszem autentikus hangulatával.
Az étlapon a hagyományos magyar konyha kincseit találod, mint például a májgaluska leves, a frissen kirántott húsok, főzelékek, sztrapacska, vagy lecsó.
Csapolt és üveges sörök és erős fröccs kínálat teszi lazává az éttermet, mindennapi kedvencünkké, jó időben tágas terasszal.
TÖRTÉNELEM 1930-TÓL:
ALPEK PÁL VENDÉGLŐJE MAJD
FEKETE HOLLÓ VENDÉGLŐ
"A burgonya galuskához 25 deka lisztet egy deci vízzel és fél deci forró zsírral leforráz, hozzáad 25 deka főtt, áttört burgonyát, 2 tojássárgáját, sót és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Zsírt forrósít, megmártja benne a kiskanalat és ezzel a kanállal szaggatja a zsírba a galuskákat. Mikor már szép pirosra sültek, szűrőkanállal kiszedi őket, a zsírtól jól lecsurgatja és a fonalból kibontott hús mellé szedi a ropogós kis galuskákat.
A Fekete Holló másik különlegessége a túrós gombóc. 50 deka túrót tojással, 5 deka liszttel, 5 deka zsemlyemorzsával és csipet sóval. Ebből a masszából vizes kézzel gombócokat formálunk és sós vízben 5—10 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedve zsírban pirított zsemlyemorzsába hentergetjük és porcukorral, esetleg meleg vajas-cukros tejföllel leöntve tálaljuk..."
/Fekete Holló étterem cégére, Bakó Ernő munkája az I. kerület, Országház u 10-es szám alatt - öntöttvas, holló alakú lemez és alatta pajzs. A cégér Mátyásra utaló madara tömör formálást, korszerű közlésmódot mutat...
1987.június 10./
Fekete Holló...(1964)
"Boltíves, hűvös ivója, kézzel írott étlapja és Rózsi néni, a vöröshajú szakácsnő egyaránt a régi várbeli kiskocsmák hangulatát képezi. Közönsége főleg öreg várbéliekből és vízivárosiakból, meg ifjú egyetemistákból verbuválódik; nyáron kiteszik az apró asztalokat az Országház utcára és a leánderes teraszon jó bor mellett vitatkoznak a múltról és a jövőről. A Fekete Holló legnépszerűbb fogása a halászlé és a pörkölt mellett a göngyölt hátszín hulló módon, de sokan járnak ide a Duna túlsó partjáról is, hogy megkóstolják Rózsi néni híres túrós gombócát is. A göngyölt hátszínt Rózsi néni úgy készíti, hogy az 5 dekás hátszínszeleteket jól kiveri, petrezselyemmel, töröttborssal, reszelt vöröshagymával, sóval, apróra vágott füstölt szalonnával és megvagdalt, zsírban párolt gombával bőven meghinti. Ezután az egészet— akár a töltöttkáposztát — összegöngyöli és zsineggel átköti. Zsírt forrósít, megforgatja rajta a húsgöngyölegeket, felönti annyi vízzel, hogy a húst ellepje és egy kiskanál mustárral meg egy kanálka paradicsompürével ízesíti. Az egészet jó puhára megpárolja és apró sült burgonya galuskákkal körítve adja asztalra."